Lönekartläggning och det nya lönetransparensdirektivet
De nya EU-reglerna och vad vi vet om hur det kommer bli i Sverige
Europaparlamentet har röstat igenom ett nytt direktiv som syftar till att säkerställa lika lön för lika eller likvärdigt arbete mellan män och kvinnor. De nya reglerna ska vara implementerade senast den 7 juni 2026 bland EU-s medlemsländer. I Sverige har regeringen utrett frågan genom den statliga utredningen SOU 2024:40 och har presenterat förslag på hur direktivet ska genomföras i svensk rätt.
Låt oss kika på de viktigaste lagförslagen som svenska arbetsgivare måste känna till:
Förslag till ändringar i diskrimineringslagen
Arbetstagarens rätt till insyn och förbud för arbetsgivar att fråga arbetssökande om lön
- Arbetsgivare måste lämna information om ingångslön eller löneintervall till arbetssökande innan en anställning. Dessutom förbjuds arbetsgivaren att fråga om arbetssökandes tidigare lön från annan arbetsgivare.
- Arbetstagare har rätt att på begäran få information om sin egen lön och genomsnittlig lön för andra som utför lika eller likvärdigt arbete, uppdelat efter kön. Informationen ska tillhandahållas skriftligt.
Lönekartläggning och analys
- Alla arbetsgivare med minst 10 anställda måste årligen genomföra en skriftlig lönekartläggning för att identifiera och analysera löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.
- Kartläggningen ska särskilt beakta skillnader i löneutveckling kopplade till föräldraledighet och andra typer av ledigheter.
Lönerapportering för större arbetsgivare
- Arbetsgivare med minst 100 anställda måste genomföra lönerapportering vart tredje år (eller årligen för arbetsgivare med fler än 250 anställda). Rapporteringen ska inkludera uppgifter om löneskillnader mellan kvinnor och män, inklusive lönejusteringar och andra åtgärder.
- Om löneskillnader på 5 % eller mer identifieras måste arbetsgivaren redovisa sakliga och könsneutrala kriterier som motiverar dessa skillnader, eller föreslå åtgärder för att åtgärda dem.
Förbud mot repressalier
- Arbetsgivare får inte hindra anställda från att diskutera sina löner med andra, och förbudet mot repressalier utökas till att omfatta anställda som utövar sin rätt att få information om löner.
Sanktionsavgifter
- Om en arbetsgivare underlåter att lämna in lönerapporter eller bryter mot sina skyldigheter att genomföra lönekartläggningar kan denne åläggas att betala en sanktionsavgift på upp till åtta prisbasbelopp.
Förslag till ändringar i lagen om Diskrimineringsombudsmannen
Ökat ansvar för DO
- Diskrimineringsombudsmannen (DO) får en utökad roll som övervakningsorgan. DO ska ta emot lönerapporter, offentliggöra dem och säkerställa att löneskillnader åtgärdas. DO ska även rapportera tillbaka till EU-kommissionen om genomförandet av direktivet.
Sanktioner och rättsmedel
- DO ges befogenhet att begära sanktionsavgifter om arbetsgivare inte följer de föreskrivna reglerna om lönerapportering och lönekartläggning.
Hur kan svenska arbetsgivare förbereda sig?
Uppdatera lönekartläggningsprocesser
Säkerställ att årliga lönekartläggningar utförs i enlighet med de nya reglerna och att skillnader i lön kopplat till föräldraledighet beaktas.Implementera system för lönerapportering
Större arbetsgivare måste utveckla rutiner för lönerapportering och säkerställa att alla rapporter lämnas in till DO i tid.Anpassa rekryteringsprocesser
Se över rekryteringsrutiner för att säkerställa att ingen fråga om tidigare lön ställs och att ingångslöner kommuniceras i förväg.Samarbeta med fackliga organisationer
Samverkan mellan arbetsgivare och fackliga organisationer är avgörande för att utforma rättvisa lönestrukturer och genomföra lönekartläggningar.
Summering
Fullständigt namn på direktivet: Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2023/970 av den 10 maj 2023 om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete genom insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer.
Namn på den svenska utredningen:
SOU 2024:40
När förväntas nya reglerna träda i kraft?
Senast i juni 2026 då direktivet kräver det. Mer troligt är att det sker under senare delen av 2025.
Lycka till, och glöm inte höra av dig om du har frågor.
Med vänlig hälsning,
Christoffer Lewinowitz
Arbetsgivarjurist
Hos oss är första samtalet gratis!
Vi tycker det ska vara lätt som arbetsgivare och chef att göra rätt. Avståndet att be om hjälp måste vara kort därför är en första konsultation alltid gratis hos oss. Vi hör vi av oss inom 24 h.
Trygghetsavtal för arbetsgivare...
i abonnemanget ingår:
- Obegränsad juridisk rådgivning med arbetsrättsjurist över telefon
- Förhandlingshjälp gentemot fack och anställda
- Biträde i domstol för det fall du skulle bli stämd
- Chefscoachning
- Avtalsmallar
- Policymallar
- Råd kring tillämpning av ev. kollektivavtal
- Arbetsrättslig riskanalys
- Hantering av arbetsgivarens visselblåsarkanaler
- Kurser och guider
Ett bra komplement till företagets rättsskyddsförsäkring. Arbetsrättsliga tvister är oftast ett undantag i företagsförsäkringar. För villkor, ansökan och prislista, klicka här.