Arbetsrätt

Hur efterlever vi visselblåsarlagen?

Visselblåsare, Arbetsgivarjuristen, Wisling

Visselblåsarlagen, vilka regler måste vi följa?

Syftet med visselblåsarlagen som började gälla i december 2021 och som härstammar från EU:s visselblåsardirektiv,  är att skydda personer i ett arbetsrelaterat sammanhang som rapporterar om missförhållanden som det finns ett allmänintresse för att det kommer fram till allmänheten. Rapporteringen kan göras genom intern, extern eller offentlig rapportering.

Skyddet går ut på att visselblåsare inte ska hindras eller straffas för att de rapporterar om missförhållanden. Det finns ingen större praktisk anledning att fundera så mycket på vad som är av allmänt intresse och inte. Dels för att det visat sig att EU-domstolen så sent som 2023 gör breda och gynnsamma tolkningar av detta begrepp men även för att det ligger i en arbetsgivares intresse att få arbetstagare mfl att komma till dem och rapportera om missförhållanden. Målet rörde två anställds på en stor revisionsbyrå som offentliggjorde hur byrån hjälpte sina kunder att undgå beskattning.

I de fall där det kan vara av intresse att titta på begreppet "allmänt intresse" är då det finns misstanke om att arbetstagaren uppsåtligt vill skada arbetsgivaren och det som rapporterats om, inte är av allmän intresse.

Arbetsgivarens skyldigheter i korthet

Företag med 50 anställda eller fler är skyldiga att upprätta interna rapporteringskanaler, metoder för rapportering och uppföljning, dvs, en policy. Vidare ska arbetsgivaren utse personer, enheter eller en extern aktör som ska vara behörig att hantera, utreda och kommunicera med visselblåsaren.

Upprätta en visselblåsarpolicy

Arbetsgivaren måste ha nedskrivna rutiner och beskrivningar över sina rapporteringskanaler och förfaranden. Det som i dagligt tal benämns visselblåsarpolicy. Av policyn ska det framgå hur kanalerna används, hur kommunikationen med visselblåsaren sköts och hur utredningen ska genomföras.

Hur och vem ska kunna rapportera?

Alla som i någon form utför arbetsuppgifter i företaget ska kunna rapportera. Lagen uppger att dessa utgörs av arbetstagare, volontärer, praktikanter, personer som annars utför arbete under en verksamhetsutövares kontroll och ledning, egenföretagare, personer som ingår i ett företags förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan, om verksamhetsutövaren är ett företag, och aktieägare som är verksamma i bolaget, om verksamhetsutövaren är ett aktiebolag. Så det är en bred krets.

  • Rapporteringskanalen, förfaranden och uppföljningen ska utformas så att det går att rapportera skriftligt, muntligt och via ett fysiskt möte.
  • Inom sju dagar ska visselblåsaren få en bekräftelse på att rapporten är mottagen. Dock kan den rapporterande personen avsäga sig den rätten eller om du som arbetsgivare misstänker att denne skulle avslöja sin identitet.
  • Under utredningen ska visselblåsaren få återkoppling om ev. åtgärder som vidtagits och skälen för dessa åtgärder.
  • Arbetsgivaren är vidare skyldig att informera visselblåsaren om dennes identitet kan komma att röjas för det fall arbetsgivaren är tvungen att lämna ut uppgifterna om rapporten.

Arbetsgivaren ska informera på ett lättillgängligt sätt hur rapporteringen ska göras. Hur rapportering kan göras till externa. Information om meddelarfriheten, anskaffarfriheten och i verksamheter där det är aktuellt om efterforskningsförbud och repressalieförbud.

Vem som ska hantera visselblåsarkanalen

Arbetsgivaren ska utse oberoende och självständiga personer eller enheter som ska vara behöriga att:

  • Ta emot rapporter och sköta kontakten med visselblåsaren
  • Utreda rapporterna
  • Återkoppla om utredningen till visselblåsaren

De personer som arbetsgivaren utser kan vara anställda eller även vara en konsult eller underleverantör som har till uppgift att leverera en visselblåsartjänst.

Hur vi kan hjälpa dig

Arbetsgivarjuristen har utformat en egen webapplikation för visselblåsning vid namn Wisling. I vårt trygghetsavtal ingår den tjänsten.

Lycka till, och glöm inte höra av dig om du har frågor.

Med vänlig hälsning,


Christoffer Lewinowitz
Arbetsgivarjurist

Hos oss är första samtalet gratis!

Vi tycker det ska vara lätt som arbetsgivare och chef att göra rätt. Avståndet att be om hjälp måste vara kort därför är en första konsultation alltid gratis hos oss. Vi hör vi av oss inom 24 h.








    Jag har tagit del av
    Arbetsgivarjuristens personuppgiftspolicy




    Trygghetsavtal för arbetsgivare...

    i abonnemanget ingår:

    • Obegränsad juridisk rådgivning med arbetsrättsjurist över telefon
    • Förhandlingshjälp gentemot fack och anställda
    • Biträde i domstol för det fall du skulle bli stämd
    • Chefscoachning
    • Avtalsmallar
    • Policymallar
    • Råd kring tillämpning av ev. kollektivavtal
    • Arbetsrättslig riskanalys
    • Hantering av arbetsgivarens visselblåsarkanaler
    • Kurser och guider

    Ett bra komplement till företagets rättsskyddsförsäkring. Arbetsrättsliga tvister är oftast ett undantag i företagsförsäkringar. För villkor, ansökan och prislista, klicka här.