Hur arbetsgivaren kan förebygga konkurrens
Konkurrensklausuler vid anställningsförhållanden
Att förebygga konkurrens är ett stort och komplicerat område, både inom affärslivet såsom inom juridiken. Konkurrens är i grunden något som demokratier eftersträvar. Just därför är möjligheterna om att avtala om att avhålla sig från att konkurrera begränsat i anställningsförhållanden. I andra sammanhang ser det annorlunda ut.
Många konkurrensklausuler är oskäliga och löper därför stor risk att bli ogiltigförklarade i domstol. Låt oss titta närmre på de faktorer som påverkar giltigheten av en konkurrensklausul, samt hur en bedömning görs huruvida en konkurrensklausul är giltig eller ej.
Hur gör arbetsdomstolen sin bedömning?
Det finns kollektivavtal som reglerar konkurrensklausulers giltighet. För det fall arbetsgivaren är bunden av ett kollektivavtal som reglerar konkurrens kommer domstolen tillämpa det. För arbetsgivare som inte är bundna av kollektivavtal så tillämpas 38 § avtalslagen. Förarbetet till den lagen säger dock att kollektivavtal på området ska användas som måttstock vid tillämpningen av huruvida en klausul är skälig. Så resultatet kan därför bli den samme. Arbetsdomstolen har en stark restriktiv syn på konkurrensklausuler.
Vad har orsakat anställningens upphörande?
Om arbetstagaren sägs upp på grund av arbetsbrist gäller inte konkurrensklausuler. Utan enbart om arbetstagaren själv sagt upp sig eller om arbetsgivaren sagt upp eller avskedat arbetstagaren på grund av den konkurrerande verksamheten.
Måste finnas ett legitimt objektivt skyddsintresse för arbetsgivaren
Konkurrensklausuler får enbart användas då det finns anledning för arbetsgivaren att skydda företagshemligheter som skulle innebära att arbetsgivaren lider skada om de används i konkurrerande verksamhet. Företagshemligheterna ska ska komma att överföras till arbetstagaren i samband med anställningen. Här kommer arbetsgivarens bransch att vara en faktor som avgör. Att en arbetsgivare rekryterar en kunnig person och på det sättet skydda och stänga in arbetstagaren kommer underkännas. Likaså att arbetsgivaren står för utbildningsinsatser. Det ligger i anställningsavtalets natur att arbetsgivaren fortlöpande utbildar sin personal. I vissa situationer så kan dock utbildningsinsater komma att på marginalen påverka klausulens giltighet.
Är anställningen och arbetstagaren tillämplig?
Konkurrensklausuler går inte att tillämpas på alla roller i ett företag. Det krävs att det är en specifik roll som kommer i kontakt med företagshemligheter. Det krävs också att arbetstagaren med hänsyn till sin kompetens och erfarenhet är kapabel att utnyttja dem. Ju högre erfarenhet arbetstagaren har och ju mer ansvar tjänsten har bäring. Jämför vaktmästaren med den tekniska chefen och allt däremellan.
Utgör klausulen ett yrkes och/eller näringsförbud?
Klausuler som gör att en arbetstagare förlorar möjligheten att ta en annan anställning eller starta egen verksamhet kommer vara oskäliga. De får enbart i marginell mening påverka arbetstagaren.
Blir arbetstagaren ersatt under giltighetstiden?
Tanken är att en arbetstagare aldrig ska förlora intäkter på grund av en konkurrensklausul. Arbetsgivaren är därför ersättningsskyldig för det fall en sådan situation uppstår dock max med 60 % av den ersättning som arbetstagaren hade hos arbetsgivaren. Arbetstagaren är därför skyldig att berätta för arbetsgivaren om sin nya ersättning och varför konkurrensklausulen har inverkat negativt.
Bindningstid
Bindningstiden måste kunna motiveras. Ju längre den är desto större är sannolikheten att den är oskälig. Upp till nio månader är brukligt. Men maximalt 18 månader om det inte föreligger mycket särskilda skäl.
Normerat skadestånd och vite
Det finns möjlighet att komma överens om ett fast skadeståndsbelopp som arbetstagaren får betala för det fall denne bryter mot en giltig konkurrensklausul. Likaså finns det möjlighet att nå överenskommelse om belopp som arbetstagaren måste betala om denne upprepade gånger bryter mot avtalet, så kallat vite. Även dessa belopp måste vara skäliga för att vara gällande, vilket det också finns regler om.
Olika varianter på konkurrensklausuler
Det finns flera typer av konkurrensklausuler. Dels finns det breda klausuler där arbetstagaren är skyldig att inte konkurrera, varken direkt eller indirekt. Sedan finns det så kallade "icke värvnings" klausuler som tar sikte på att arbetstagaren efter anställningen inte ska värva anställda från arbetsgivaren att börja arbeta i konkurrerande verksamhet. Till sist finns det även så kallad "kundskydds" klausuler där arbetstagaren förpliktigar sig att inte ta över arbetsgivarens kunder eller att denne får göra det men då blir tvungen att betala viss kostnad för detta.
Lycka till, och glöm inte höra av dig om du har frågor.
Med vänlig hälsning,
Christoffer Lewinowitz
Arbetsgivarjurist
Hos oss är första samtalet gratis!
Vi tycker det ska vara lätt som arbetsgivare och chef att göra rätt. Avståndet att be om hjälp måste vara kort därför är en första konsultation alltid gratis hos oss. Vi hör vi av oss inom 24 h.
Trygghetsavtal för arbetsgivare...
i abonnemanget ingår:
- Obegränsad juridisk rådgivning med arbetsrättsjurist över telefon
- Förhandlingshjälp gentemot fack och anställda
- Biträde i domstol för det fall du skulle bli stämd
- Chefscoachning
- Råd kring tillämpning av ev. kollektivavtal
- Avtalsmallar
- Policymallar
- Arbetsrättslig riskanalys
- Hantering av arbetsgivarens visselblåsarkanaler
- Kurser och guider
Ett bra komplement till företagets rättsskyddsförsäkring. Arbetsrättsliga tvister är oftast ett undantag i företagsförsäkringar. För villkor, ansökan och prislista, klicka här.