Arbetsrätt

Får vi göra avdrag på lönen?

När får arbetsgivaren göra löneavdrag?

Enligt kvittningslagen (lag om arbetsgivares kvittningsrätt) så är arbetsgivarens rätt till att kvitta kraftigt reglerad och begränsad. I praktiken så behövs det oftast ett skriftligt medgivande eller avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare.

1. Arbetstagaren har givit sitt medgivande, så kallad frivillig kvittning

Finns det ett medgivande så är det fritt fram att kvitta med stöd av detta. Så kan exempelvis vara fallet för semesterskulder, hyror eller lån. Om medgivandet är väldigt gammalt så har det dock i praxis uttalats att arbetsgivaren bör kontrollera med arbetstagaren att denne är införstådd med att det kommer äga rum en kvittning. Ett medgivande om kvittning går att återkalla, när som helst för arbetstagaren. Varken medgivandet eller en ev. återkallelse behöver ske skriftligen.

2. Tvungen kvittning på grund av avtal, kollektivavtal eller skadestånd

Kravet här är att fordran ska vara klar och förfallen och ska uppkommit i samband med anställningen. Om så är fallet kan det göras en tvungen kvittning på grund av ett avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, ett kollektivavtal eller på grund av skadestånd.

Tvungen kvittning kräver yttrande från Kronofogden

Arbetstagaren ska kunna försörja sig själv och sin familj. Därför krävs det ett yttrande från Kronofogden innan tvungen kvittning utförs.

Praxis för löneavdrag

AD 1975 nr 83 gällde en läkare som uppburit för mycket kompensationsledighet. Hon och även andra läkare hade fyllt i sin jourrapport felaktigt. Hon hade talat med sina kollegor hur rapporten skulle fyllas i. Hon hade även talat i telefonen med löneavdelningen där löneavdelningen berättade för henne att de uppstått ett fel och att hon hade för högt saldo och detta skulle korrigeras. Läkaren och sin sida uppfattade samtalet som att det redan var korrigerat. Senare upptäckte läkaren att saldot var lägre då arbetsgivaren korrigerat saldot. Domstolens sak var att utreda huruvida fodran från arbetsgivaren var klar och förfallen. Arbetsgivaren grundande sin talan på att deras fordran var ett skadestånd och att läkaren agerat uppsåtligt. Arbetsdomstolen kom fram till att fordran inte var klar och att kvittningen var otillåten.

Lycka till, och glöm inte höra av dig om du har frågor.

Med vänlig hälsning,


Christoffer Lewinowitz
Arbetsgivarjurist

Hos oss är första samtalet gratis!

Vi tycker det ska vara lätt som arbetsgivare och chef att göra rätt. Avståndet att be om hjälp måste vara kort därför är en första konsultation alltid gratis hos oss. Vi hör vi av oss inom 24 h.








    Jag har tagit del av
    Arbetsgivarjuristens personuppgiftspolicy




    Trygghetsavtal för arbetsgivare...

    i abonnemanget ingår:

    • Obegränsad juridisk rådgivning med arbetsrättsjurist över telefon
    • Förhandlingshjälp gentemot fack och anställda
    • Biträde i domstol för det fall du skulle bli stämd
    • Chefscoachning
    • Råd kring tillämpning av ev. kollektivavtal
    • Arbetsrättslig riskanalys
    • Avtalsmallar
    • Policymallar
    • Kurser och guider
    • Hantering av arbetsgivarens visselblåsarkanaler

    Ett bra komplement till företagets rättsskyddsförsäkring. Arbetsrättsliga tvister är oftast ett undantag i företagsförsäkringar. För villkor, ansökan och prislista, klicka här.