Arbetsrätt

Är din konsult egentligen anställd?

Är din konsult egentligen anställd?

Arbetstagare kontra uppdragstagare/konsult

Arbetstagare är en person som är anställd av en arbetsgivare och som arbetar under ett anställningsavtal. Denna relation innebär att arbetsgivaren har en hög grad av kontroll över arbetstagarens arbetsuppgifter, arbetstid och arbetsplats. Arbetstagaren är beroende av arbetsgivaren och omfattas av arbetsrättsligt skydd.

Uppdragstagare är en person som utför arbete på uppdrag utan att ha ett fast anställningsavtal. För att förenkla kan man grovt säga att alla företagets leverantörer är uppdragstagare. Uppdragstagare är vanligtvis mer självständiga och ansvarar för sin egen verksamhet, inklusive att betala in skatt och sociala avgifter. De omfattas inte av något arbetsrättsligt skydd.

Risken

En stor arbetsrättslig risk är om en konsult som fakturerar dig i själva verket av en domstol skulle anses vara anställd. Framförallt så skulle de skatterättsliga effekterna kunna bli stora. Inom den svenska arbets-och skatterätten är det viktigt att kunna skilja på arbetstagare och uppdragstagare, eftersom det påverkar vilka rättigheter och skyldigheter som gäller för parterna. Skulle en uppdragstagare i själva verket vara en arbetstagare är risken att arbetsgivaren blir skyldig skatter och avgifter för anställningen samt att arbetstagaren då oftast anses vara tillsvidareanställd.

Faktorer som en domstol tittar på

Till att börja med kan sägas att en domstol tittar på samtliga faktorer i ett rättsförhållande. Det finns praxis på området men, olika faktorer kan ha olika betydelse i olika situationer. Därför är det bra att komma ihåg att ju mer det ser ut som en kyckling destu större är sannolikheten att domstolen kommer komma fram till att det faktiskt också är en kyckling. Det är alltså i gränslandet som detta blir intressant att titta på dessa faktorer.

Avtalet

Ett anställningsavtal antyder att personen är en arbetstagare, medan ett uppdragsavtal pekar på en uppdragstagare. Det är dock avtalets faktiska tillämpning i praktiken som är avgörande, inte bara avtalets benämning.

Kontroll och ledning

Domstolen bedömer i vilken utsträckning arbetsgivaren kontrollerar arbetet. Om arbetsgivaren styr detaljerna i arbetets utförande, talar detta för att personen är en arbetstagare. Om personen istället har stor frihet att själv bestämma hur arbetet ska utföras, pekar det mot att personen är en uppdragstagare. Vidare är det vanliga att en en arbetstagare får material och verktyg från sin arbetsgivare och vice versa.

Ansvar och risk

Uppdragstagare bär ofta ett större ekonomiskt ansvar än arbetstagare. Uppdragstagare tar på sig den ekonomiska risken för vinst eller förlust själva. Vidare är det vanliga att en en arbetstagare får material och verktyg från sin arbetsgivare och vice versa. Arbetstagare är oftast ekonomiskt beroende av arbetsgivaren, som täcker dessa kostnader.

Uppdragstagaren kan som huvudregel överlåta arbetet till någon annan utan att detta påverkar avtalet, vilket indikerar att det handlar om ett uppdragsavtal och inte en anställning. Givetvis kan det finnas undantag från denna regel beroende på vad det är som ska levereras i avtalet.

Arbetets integration i verksamheten

Om arbetet är en del av kärnverksamheten och utförs kontinuerligt, talar detta för att personen är en arbetstagare. Om arbetet istället är en specifik tjänst som utförs utanför den vanliga verksamheten, kan det tyda på att personen är en uppdragstagare. En långvarig och kontinuerlig arbetsrelation tyder ofta på anställning, medan tillfälliga eller sporadiska uppdrag pekar på en uppdragsrelation.

Flera uppdragsgivare?

En person som arbetar för flera uppdragsgivare samtidigt, eller har möjlighet att göra det, är sannolikt en uppdragstagare. En arbetstagare är vanligtvis knuten till en enda arbetsgivare.

Lycka till, och glöm inte höra av dig om du har frågor.

Med vänlig hälsning,


Christoffer Lewinowitz
Arbetsgivarjurist

Hos oss är första samtalet gratis!

Vi tycker det ska vara lätt som arbetsgivare och chef att göra rätt. Avståndet att be om hjälp måste vara kort därför är en första konsultation alltid gratis hos oss. Vi hör vi av oss inom 24 h.








    Jag har tagit del av
    Arbetsgivarjuristens personuppgiftspolicy




    Trygghetsavtal för arbetsgivare...

    i abonnemanget ingår:

    • Obegränsad juridisk rådgivning med arbetsrättsjurist över telefon
    • Förhandlingshjälp gentemot fack och anställda
    • Biträde i domstol för det fall du skulle bli stämd
    • Chefscoachning
    • Avtalsmallar
    • Policymallar
    • Råd kring tillämpning av ev. kollektivavtal
    • Arbetsrättslig riskanalys
    • Hantering av arbetsgivarens visselblåsarkanaler
    • Kurser och guider

    Ett bra komplement till företagets rättsskyddsförsäkring. Arbetsrättsliga tvister är oftast ett undantag i företagsförsäkringar. För villkor, ansökan och prislista, klicka här.