Ledarskap

10 vanliga ledarskapsmissar

Om jag frågar dig om du kan plocka fram en bra respektive dålig chef som du tidigare haft så kan du säkert göra det. Egenskaperna som formar dem är givetvis individuella i förhållande till medarbetaren. Men det finns ändå vissa gemensamma nämnare. Under mina år, där jag både stöttat andra chefer såsom själv arbetat som chef så har jag kommit fram till de vanligaste misstagen chefer gör. 

1. Chefen missar relationen till medarbetarna

Många chefer missar att ledarskap handlar om känslor. Både när det gäller viljan och tilliten från medarbetarna att låta sig ledas. Men även för chefen att låta gruppen lösa problem och bära sin chef. För att en grupp ska kunna utvecklas är det grundläggande att relationen mellan chef och medarbetare är god. Man behöver helt enkelt kontinuerligt investera i relationen och lära känna sina medarbetare på ett så djupt plan som möjligt

2. Chefen tillämpar en tillsluten stil

Det finns olika typer av människor. De extroverta som är öppna som en bok och de som är introverta som ogärna släpper in någon på livet. Sedan finns det så klart en palett av typer där emellan. En bra chef lyckas anpassa sitt ledarskap utefter varje medarbetares persoblighetstyp. Men en tillsluten chef som inte delar med sig något av sin person, vad de gjorde i helgen och när de står inför utmaningar leder till lika tillslutna medarbetare. En sådan grupp kommer aldrig utvecklas och nå sin fulla potential. Men, det är väldigt vanligt. En av anledningarna till detta är att chefsjobbet ofta är utsatt. Att bli personlig och privat kan kännas som en svaghet inför medarbetarna. Det är dock motsatsen, en superkraft.

3. Chefen missar kraften i gruppen

En erfaren chef vet att det inte är smart att lösa alla problem själv. Det finns många anlednigar till detta. En stor är att tiden inte räcker till. En annan att lösningen blir bättre om fler får vara med och ta fram den. Den tredje att dina medarbetare uppskattar att få vara delaktiga i att vara med och bestämma.

4. För mycket Powerpoint

Går det att leda ett möte utan en presentation? I samma ögonblick min chef startar en presentation så lyssnar jag med halva örat. Börja öva upp dig i att kommunicera det du vill ha sagt utan en presentation. Direkt Kommunikationen kommer bli något helt annat.

5. I osäkra situationer kompenserar chefen genom auktoritet

Att arbeta som chef är ett otroligt givande arbete. Men det är och ska ibland vara väldigt utmanande. Att en chef då kan bli osäker är naturligt. En del chefer försöker då istället kompensera sin osäkerhet med att exempelvis visa på sin position. Dina medarbetare märker dock fort av du inte är genuin vilket påverkar gruppen negativt. Att vara öppen med att inte kunna allt leder istället till ett öppet som bidrar till den psykologiska tryggheten.

6. Chefen fastnar i en och samma ledarskapsstil

Modernt ledarskap handlar om att kunna anpassa sin stil efter situationen. Men visst är det skönast om man som chef alltid får ägna sig åt den stil som passar än bäst. Den anknytande ledaren fungerar perfekt när gruppen är ny. När gruppen dock inte följer riktlinjerna så måste dock ledaren gå över till ett mer styrande ledarskap. Den övergången kan dock ibland vara jobbig.

7. För lite beröm

Så enkelt att säga men ack så svårt att komma ihåg i vardagen. Alla människor vill bli sedda och uppmärksammade. Det leder till att en medarbetare känner sig trygg. Ändå är det just det som många chefer missar.

8. Chefen väntar för länge med åtgärder

Många arbetsrättsliga situationer hade kunnat undvikas om insatser hade tagits i ett tidigare skede. Oftast beror det på att chefen är osäker och hoppas på att det ska lösa sig.

9. Chefen accepterar den bristande arbetsmiljön

En chef är arbetsgivarrepresentant. Med det följer ett ansvar för arbetsmiljön. En chef som lider av bristande arbetsmiljö kommer inte kunna må bra på jobbet. Av det föds en mängd olika symptom. Mobbning och trakasserier är väldigt mycket vanligare i den typen av miljöer. Chefen får ofta mindre tålamod och medarbetarna mer kritiska. En grogrund för många konflikter och missnöje.

10. Chefen känner sig ensam och har ingen stöttepelare

När det blåser som mest är det viktigt att ha någon som vägleder. Genom trygghetsavtalet med oss på Arbetsgivarjuristen ingår obegränsat chefsstöd och arbetsrättslig rådgivning.

Lycka till, och glöm inte höra av dig om du har frågor.

 

Christoffer Lewinowitz
Arbetsgivarjurist

Hos oss kan du både tala ledarskap och arbetsrätt

Vi tycker det ska vara lätt som arbetsgivare och chef att göra rätt. Avståndet att be om hjälp måste vara kort därför är en första konsultation alltid gratis hos oss. Vi hör vi av oss inom 24 h.








    Jag har tagit del av
    Arbetsgivarjuristens personuppgiftspolicy




    Trygghetsavtal för arbetsgivare...

    i abonnemanget ingår:

    • Obegränsad juridisk rådgivning med arbetsrättsjurist över telefon
    • Förhandlingshjälp gentemot fack och anställda
    • Biträde i domstol för det fall du skulle bli stämd
    • Chefscoachning
    • Råd kring tillämpning av ev. kollektivavtal
    • Avtalsmallar
    • Policymallar
    • Arbetsrättslig riskanalys
    • Kurser och guider
    • Hantering av arbetsgivarens visselblåsarkanaler

    Ett bra komplement till företagets rättsskyddsförsäkring. Arbetsrättsliga tvister är oftast ett undantag i företagsförsäkringar. För villkor, ansökan och prislista, klicka här.